0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Bizde üye yok, herkes aşçı!

 

Sinan Ata ile İstanbulDijital’in son Projesi üyelerini aşçı olarak tanımlayan Birtabak.com üzerine konuştuk!


Birtabak.com nedir? Ne işe yarar?

Birtabak projesi tamamen bizim fikrimiz ve benim araştırmalarıma göre şimdiye kadar bir örneği görülmedi Türkiye’de. Bir marka yüzüyle yayına açılan. Ağırlıklı olarak bayanların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir sosyal network uygulaması. Yurtdışında benzerleri görülüyor ancak Türkiye’de henüz bir ilk. Birtabak.com bizim Samanyolu TV ekranlarında Yeşil Elma programını yapan sempatik marka yüzümüz Oktay Usta(Oktay Aymelek – www.oktayustam.com ) ile ortaya koymayı planladığımız bir projemiz. Bir web girişimi olarak düşündüğümüzde oldukça ilginç bir model. Ancak Türkiye’de böyle örneklerin çoğalması sektörü zenginleştirecek.

Birtabak.com ile başlangıç amacınız neydi? ve çıkış noktanız neresi?

Biz Birtabak’a başladığımızda inanılmaz bir bayan blogcu akımı vardı. Yani ülkemizin bayanları internete yavaş yavaş entegre oluyor üzerine birde artık kendi seslerini duyurabilecekleri mekanlara sahip olmaya başlıyordu. Ülkemiz için en başarılı örnek blogcu, dışarıda blogspot ve wordpress var çokça kullanılan. Ben yemek yapmaktan çok hoşlanırım. Tarifleri birbirine karıştırarak bazen yazdığım bloglara yemek tarifleri eklerim. Kötü bir Canon 400d’m var. Çektiğim fotoğraflarla yaptığım yemeği sunmak inanılmaz keyifli geliyor. Birtabak. Yemek bloglarının popülaritesine baktığımızda da durum aynı. Birtabak bizim bonus fikrimiz aslında. 85% 90% a gelip de start bekleyen diğer girişimlerimizi geçip yayına başladı.

Birtabak.com Künyesi?

Ekibimiz inanılmaz keyifli ve çok yetenekli elemanlardan oluşuyor. Bursa’dan Murat Arif Çeliker yazılım konusunda görev aldı. Arayüzü bizzat kendi ellerimle tasarladım, kodladım ve entegre ettim. Çıkan buglarda ve kullanılabilirlik hususunda Hüseyin Mert’den çokça fikir aldım. Sistemde herhalde onun kadar kimse bug temizlememiştir J. İşletme tarafında ise İstanbulDijital’de ortağım Ferhat Özkaşgarlı var.

İlk baktığımızda riskli bir projeymiş gibi geliyordu ancak popüler bir marka yüzümüzün olması ve web girişimleri hususundaki geçmiş tecrübelerimiz bizi cesaretlendirdi. Ama itiraf etmeliyim ki ticari işlerin yanında bir girişim geliştirmek inanılmaz zordu.

En çok zorlanacağınızı düşündüğünüz konu ne oldu?

Öncelikle belirtmem gereken, biz zaten “mutfaktaki adamlar” ız  yani bir girişimin teknik ve tasarımsal olarak ayağa kaldırılması ve stabil çalıştırılması bizim için problem değil ancak işin lobi ve pazarlama kısmından korkuyorduk. Marka yüzü anlaşmasından sonra bunu da atlattığımız için bir sıkıntımız kalmadığını düşünüyoruz.

Yatırım maliyeti ne düzeyde?

Birtabak.com için kendi sermayemizi kullandık. Yani dışarıdan bir şirketten veya 3. Bir şahıstan yatırım almadık. İstanbulDijital markasını 3 – 4 ay boyunca çalıştırmanın maliyeti hayli yüksek. Sanırım en büyük yatırımımız zaman oldu bu hususta. Yazılım ve sunucu masrafları için ayırdığımız bir meblağ var. Giriş aşamasında sunucu masrafları için aylık 200€ gibi bir meblağ ayrıldı yazılım içinse 2000YTL ayrılmıştı ilk periyoda. Zaman içerisinde yoğunlukla beraber bu kalemlerin çokça artacağını biliyorum.

Sitenin Gelir modeli ne şekilde?

Site’nin dinamik bir topluluk olması için yüksek ihtimalle bir ilk olacak yine Türkiye’de Seth Godin’in bahsettiği Community Manager pozisyonunda birini çalıştıracağız. Yalnızca statik durağan bir proje değil sürekli aksiyonlar yapan eğitimler ve toplantılar planlayan profesyonel bir ekibimiz olacak topluluk içerisinde. Şimdilik görüşmelerim devam ediyor ancak bir bayan arkadaşla anlaştık gibi. Sistemin gelir modeli tamamen dinamizm’e bağlı ve reklamlara dayalı. Bu yıl İstanbulDijital için Sosyal Networkler yılı olacak sanırım. Bu yıl içerisinde patlatmayı planladığımız birkaç projemiz daha var. Bu projede yakaladığımız kitleyi oldukça efektif kullanmak istiyoruz.

Müşteri açısından Birtabak.com:
Birtabak.com ile kullanıcı ne kazanacak?

sinanata.birtabak.com şeklinde herkes kendi tariflerini sunabileceği bir alana sahip olacak. Özel Mesajlaşarak, Gruplar kurarak, tarifler ve pratik bilgiler ekleyerek zaman içerisinde saygınlık ve popülarite kazanabilecekler. Belki tarifleri ustamız tarafından beğenilirse çok daha fazla tanınma imkanları olacak.

 

Kullanışlılığı ne düzeyde?

Bu konuyu konuştuk mu daha önce bilmiyorum seninle ancak. Biz şirket olarak daha çok tasarımın kolay kullanım , hızlı navigasyon ve seo kısımlarını özellikle ele alıyoruz. Sistem tamamlandığında sanırım hepimiz inceleme imkanı bulacağız. Kitlemiz gereği olabildiğince basit ve anlaşılır bir ekosistem oluşturmaya çalıştık. Bizim için en önemlisi feedbackti sistemi yaparken. Bir rapor mekanizması geliştirdik bunun için. İstediğiniz sayfadaki problemleri anında bize iletebileceğiniz bir uygulamamız var sistem içerisinde. Bu şekilde stabiliteyi korumayı ve yeni isteklere zaman içerisinde tam olarak cevap verebilmeyi planlıyoruz.

Üyeye sunacağı ayrıcalık, yada neden üye olunmalı?

Yukarıda biraz anlattım. Birtabak kullanıcılarına kendi yerlerini sağlıyor ve yeni arkadaşlar edinerek mevcut tecrübelerini geliştirebilmelerine imkan tanıyor. Planlarımızda bulunan üyelerimizin kendi tariflerinden ve profil sayfalarından reklam geliri elde edebilmeleri ancak bir milestone tarihi belirlemedik henüz. Güzel bir kitle olacak.

Pazarlama açısından Birtabak.com:

Rekabette öne çıkaracak unsurlar?

Aslına bakarsan henüz bir rakibimiz bulunmuyor. Ancak biz yayınlandıktan sonra çeşitli rakipler oluşacaktır eminim. Güzel işler çıkmasını diliyorum. Medya desteği ile çalışacağımız için rakibimizin de büyük adımlar atıyor olması gerekiyor bu hususta.

Kime hitap ediyor?

Genellikle bayanlara hitap etmeyi düşünüyoruz ancak böyle söylediğimde kötü hissediyorum çünkü ben de aktif olarak kullanacağım birtabak.com‘u kendi tariflerimi yayınlamak için. Birtabak Ekosisteminde herkese Aşçı diye hitap ediliyor. Gurme olmasa da herkes birer aşçıdır sonuçta ve iyi kötü zaman içerisinde kendini geliştirecek yüz binlerce insana hitap edebileceğimizi biliyorum. Türkiye’nin kültür zenginliği gerçekten efsane ve bu beraberinde çeşitli mutfaklar getiriyor. Çok enteresan yiyecek, içecek tariflerine rastlayacağımızdan eminim.

Türkiye’de veya dünyada rakip siteler mevcut mu? Varsa hangileri?

Çok benzer bir model olan Opensourcefood var dışarıda. Çeşitli birkaç site daha var ancak Türkiye’de henüz bir örnek göremedim doğrusu. Çok başarılı bloglar var Portakal Ağacı ve Devletşah gerçekten kaliteli işler çıkarıyorlar.

Hedef pazarlarınız nereler? Türkiye haricinde dünyaya açılmak gibi bir hedefiniz var mı?

Sistemimizin altyapısını buna uygun geliştirdik ancak bir yıl içinde öyle bir fikrimiz yok. Öncelikle saldırdığımız pazarda bir reklam kaynağı olup başarı elde etmek istiyoruz. Sonrasında neden justaplate.com olmasın? Fikirler türetilebilir.

 

Altyapı Açısından Birtabak.com:
Hangi teknolojileri kullandınız?

Yazılım ve performans kısmında dümeni tutan Murat ve Hüseyin’e sormak lazım tüm detayı aslında ancak ben yüzeysel olarak bahsedeyim. PHP ve PostgreSQL kullanıldı sistem geliştirilirken. Prototype var Javascript library olarak. XHTML ve CSS kullandım tasarım yaparken. Fireworks’te öncelikle ekranları hayal ettim sonrasında Notepad++ kullanarak arayüzleri oluşturdum. Bu çalışma esnasında Hüseyin’e Fireworks bulaştırmış oldum J PNG özellikleri oldukça zengin olduğu için FW tercih ettim.

Süreçle siteye eklemeyi düşündüğünüz diğer modüller nelerdir?

Süper soru ancak bunların tamamından burada bahsetmek pek güvenli olmaz iş planı açısından. Şöyle birkaç fire verebilirim belki. Bir yemek tarifine bakaren mekanları baz alan bir sosyal network’un verileri kullanılarak bu tarifteki yemeği, içeceği en iyi şekilde nerede bulabileceğinizi falan söyleyebiliriz. Bu iyi bir reklam modeli olabilir. 10 Başarılı tarif ekledikten sonra aşçılarımıza birer yıldız verebiliriz. Ranking sistemi yolda.

Türkiyedeki web girişimcilerine söylemek istediğiniz birşey var mı?

Özellikle söyleyecek bir şey yok zaten blogumdan (sinanata.com) takip ediyor dostlar sağolsunlar. Ama webgirisim.com civarında olacağım ben de, faydalanacak çok şey olacağından şüphem yok.


2 Yorum

  1. Annemin de kendi yemek sitesini açmış ve bize fotoğraflarını çektirip, blog sistemini nasıl kullanacağını öğrenip her seferinde yeni bir yemek yaptıgında ilk günkü heyecanla blogugunu güncellemesinden müteakip olarak yemek alanının iyi bir alal oldugunu soylemeliyim.

    Bunun dışında bizim de evcil havyan alanında yemek gibi alt bir alandaki gibi bir sitemiz var, http://www.petarkadas.com, alanında açık açık ara birinci sırada, kağıt üstünde her şey iyi, 250.000 kafar fotoğraf, 50.000 kadar üye, milyonlarda forum ve grup forumları vs. vs. Ancka gelin görün ki biz bu siteye para kazandıramıyoruz, bir el atsanız, belki ilglenen birilerine dahi bahsedebilirsiniz. :)

  2. sektördeki özel şirketler neler. elinde enformasyon varsa illaki alıcısı olacaktır.

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun