0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Girişimciler, önce kişisel markanızı keşfedin!

“Nedenlerini, niçinlerini tartışmanın pek de bir anlamı yok. İflah olunmaz bir hastalık gibi ama yapan için büyük bir tatmin duygusu barındıyor.” Siz de bu cümleye katılıyorsanız girişimcisiniz demektir. Tamam “girişimcisiniz” ama en nihayetinde etten kemikten bir insansınız. İster zengin olun, ister milyonlarca dolar yatırım bulmuş olun, isterse bilmem kaç kişilik ekibiniz olsun. En başta kendinize sormanız gereken soru şudur; “kişisel marka duruşum nasıl?”

Bu soruyu kendinize sormayı akıl edebildiniz ise ve süreklilik arz ediyorsa başarılı olma ihtimaliniz de yüksektir. Neden mi, bakalım.

Girişimciler genelde hırslı insanlardır, hırs da doğru yönlendirilemiyor, kontrol altına alınamıyorsa külliyen zarar getirir. Özellikle bizim gibi Akdeniz mizaclı insanlar bu hırsın üzerine bir de acelecilik eklerler. Gerisini siz düşünün. Buraya hepsini yazamayacağım bu gibi kötü alışkanlıklar nedeni ile ilk girişimler  genelde acı-tatlı bir hatıra olmaktan öteye gidemez. İşte tam bu noktada gözden kaçan şey yaşamın ta kendisi yani “kendimiz” olur. Genel durumu özetleyerek devam edelim;

– Yaş 25-40 arası değişebilir (küçük ya da büyük olanlar alınmasın lütfen)

– % 95’i aslında bir yerlerde kariyerine devam etmek zorundadır.

– Aslında 6 ay kadar dahi cepten yiyebilecek durumu yoktur bir çoğunun.

– Hevesimiz, fikrimiz vardır ama birileri tarafından sorgulanmış bir iş planı dahi yoktur.

– Daha önce yaşanmış bir tecrübe de yok denecek kadar azdır.

Bu liste devam edebilir fakat şimdilik yeter. Bu durumdaki girişimci arkadaşım kendine şu soruları sürekli sorarak kişisel markalaşma planı yapabilmiş midir acaba! İşte sorular;

– En önemli soru; şu anda bu girişimi yapmak zorunda mıyım? Yoksa 20’li yaşlardaki garaj hikayeleri mi beni zorlamaktadır.

– Yapacağım girişim konusunda yeterince bilgi sahibi miyim? Değil isem bilgisi olanları yönetebilecek kadar tecrübem, kapasitem var mı? Damarlarımdaki kanda yüzde kaç koçluk, liderlik oranı mevcuttur.

– Hayallerim, yaşamımdaki gerçek hedeflerim midir ve bu hedeflerim bir yerlerde yazılı mıdır? Ve bu hedeflerim hakkında kaç kişi beni gerçek anlamda eleştirmiştir.

– Hayatımda okuduğum kitap, tanıştığım insan, gezdiğim farklı yer sayısı ne kadardır? Buna göre entellektüel iletişim kapasitem nedir?

– İletişim kurma yeteneğim nedir? “Asla Yalnız Yeme” adlı kitabın adını duymuş muyumdur? Duydum ise okudum mu, okudum ise, kendime kaç puan vermişimdir?

– 10-15 yıllık iş tecrübem var ise şu ana kadar kendime nasıl bir sosyal network kurabilmişimdir?

– Dostluk, arkadaşlık adına örneğin işsiz ya da parasız kalsam benim için çırpınacak insan sayısı kaç kişidir?

– İnternet dünyasında sosyal medya uıygulamalarındaki yerim nedir? Kendimi ne kadar ifade etmişimdir.

– Konuşma, yazma, vücut dili yeteneklerim ne durumdadır?

– Kendimi bir iki cümle ile “elevator speech” şeklinde anlatabilir miyim?

– Sadece yaratıcı fikirlerime mi güvenirim, yoksa uygulama kısmında hızlı ve tecrübeli miyim?

– Özel yaşamımda finansal olarak bugüne kadar kaç kez battım? Örneğin kredi kartlarından. Şu andaki finansal planlamam nedir?

Son madde olarak kısaca, adım bir yerde geçtiğinde başkalarının zihninden geçen nedir?

Bu liste uzayıp gider. Büyük kısmına da olumsuz cevaplar verileceği de bir gerçektir. Lütfen yanlış anlaşılmasın “her şey dört dörtlük olursa girişimcilik güzeldir” demek istemiyorum. Ama kervanın yolda düzelemeyeceği durumlara düşmemek için bunların hepsini sorgulamak gerekir.

Girişimcilikte ilk zamanlarda daha çok siz ön planda olursunuz, hayatınız, hikayeniz önemli yer tutar. Liderlik, koçluk özellikleriniz size çok farklı kapılar açar. Ve hikayeniz bir virüs halinde yayılmaya başlar. Hele de dramatik, cesur yanları var ise. Gelin yukarıdaki moral bozucu sorgulamaları şimdilik bir kenara bırakarak yapılabilecekleri sıralayalım;

1- Girişiminiz adına kişisel katkı sağlayabileceğiniz güçlü yanlarınızı ortaya koyun. Topluluk önünde konuşmaktan, çözüm üretmekten, güzel yazılar yazabilme yeteneğinize kadar. Sizin dahi bilmediğiniz güçlü yanlarınızı fark edeceksiniz ve daha da geliştireceksiniz.

2- Köşenize, kabuğunuza kapanmayın. Çıkın sahneye ve anlatın hem kendinizi, hem de girişiminizi. Sosyal medya siteleri yeter, artar bile.

3- Özel yaşamınızda ve aile ilişkisindeki dinamikleri atlamayın. Zamanınızı, enerjinizi tamamen projenize harcarsanız psikolojiniz ne hale gelir bilmem. Ve arkasından başarısızlık.

4- Açık olun, kendinizi mütevazi bir şekilde daha çok anlatın, tanıtın. Doğru bilgi vermek önemli.

5- Danışın, sürekli danışın, sorun ve araştırın.

6- Her şeyin sizin etrafınızda döneceğini düşünmeyin. Aksine sürekli bir şeylerin etrafında döneceksiniz. Kendinizle yüzleştiğinizde bir çok adımınızın gereksiz olduğunu göreceksiniz. Sizi oyalayacak yer, kişi ve olayları takip etmekten vazgeçin.

7- Gemileri yakmayı unutun. Öyle bir duruş sergileyin ki, başka kişiler, başka firmalar sizin için gemileri yakmaya hazır olsun.

8- Ticari fırsatları gözlemleyin, hava atacağınız ortamları değil.

9- Kimseye çaktırmadan en kötü sonuca hazırlıklı olun, kriz yönetim planınıız yedekte dursun.

10- Hiçbir şeyin sizden, yaşamınızdan daha değerli olduğunu unutmayın. En önemli proje sizsiniz aslında. İlk pazarlama planınızı kendiniz için yapın.

Sürekli ve tekrar, tekrar okumak gerek. Özellikle girişmcilerin, yöneticilerin yaşamdaki duruşlarını, düşünme, karar verme yöntemlerini incelemek gerek. “Ben yaptım oldu, para zoruyla da olsa bu girişim olacak” dememek gerek. İnternet dünyasında, bu konu hakkında o kadar çok yazı var ki artık. Okuyun, not alın, ve siz de yazın hem başarılarınızı, hem de hatalarınızı.

Unutmayın, “marka sizsiniz…!”


5 Yorum

  1. Server DOĞAN

    Bi türlü girişememekten! ötürü, yazınızı ilgiyle okudum ve beğendim. Yaşımın (27) tuttuğunu fark etmişken, bu duruma alınamayışıma çok içerledim doğrusu. Halbuki şimdiye değin çoktan girişebilmiş ve bu yazıyı girişken egolarla göz ucuyla şööle! bi okurken eleştirmek isterdim yaş aralığını, alt sınır konusunda ve hiçte alınmadığımı belirtmek isterdim. Umarım anlatabilmişimdir bu yazıyı okuduktan sonra neden hiç alınmadığımı. Tembellik başa bela!

  2. Server, daha çok gençsin ben 35îmdeyim. Geç kaldım zaten diyerek 30 yaşında “giriştim” ama bana da öyle bir grişildi ki 100.000 YTL borçla çıktım. 2 yıldır ancak kapattım gibi. Ve bu 2-2,5 yıldır hatalarımı sorgulayınca öyle yanlışlar çıktı ki ortaya. Yazsam kitap olur. Bir şeyler yapabilirsin, başlayabilirsin ama acele değil, sabırla, planlı şekilde ilmek ilmek işleyerek. Kendine iyi bak.

  3. Server DOĞAN

    Eyvallah Murat bey.

  4. Şahane yazılar bunlar Murat Bey. Tebrik ediyorum. Projeme daha bir sıkı sarılmamı sağladınız bir nebze. Çok teşekkürler.

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun