0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

İnsan arama motoru mu?

Spock.com Nedir?

Spock.com, insan arama motoru olarak ortaya çıkarılan bir oluşum. Kendi deyimleri ile, dünyanın ilk ve tek insan aramaya odaklı arama motoru.  Hedefleri oldukça net, herhangi bir sebepten ötürü, ki bu sebep bir kutlama, merak, eski bir dostu bulma isteği veya araştırma yapmak olabilir, aradığınız bir kişi mi var? O zaman www.spock.com ‘u tıklıyorsunuz ve aradığınız kişinin adını veya onunla ilgili yapmak istediğiniz arama kriterini yazıyorsunuz. Spock sizin için çalışıyor ve o kişi ile ilgili web’de ne var ne yoksa  önünüze döküyor.  Bir çok arama motorunun alt yapısını entegre olarak kullanabilen sistem, o kişi ile ilgili fotoğraf, müzik, video, blog  gibi kayıtlı dosyalara da ulaşmanızı sağlıyor. Aynı zamanda bir RSS ve e-mail sistemi ile, aradığınız kişi ile ilgili tüm güncellemeleri, her an takip edebilmenizi sağlıyor. Anlayacağınız spock.com, bir nevi online kim kimdir ansiklopedisi olma yolunda kurulmuş bir yapı.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Çok tanıdık bir yapısı var, tahmin edeceğiniz üzere Google‘a benziyor.. Zaten döndürdüğü sonuçlar da google tabanını kullanıyor. Sisteme üye olup, profilinizi tamamlarsanız, ki aslında en büyük hedefleri de bu, insanların sizi bulması daha da kolaylaşıyor. Resimleri “Flicker’da”, videoları “You Tube’da” arayan bir yapısı var. Kendi  deyimleriyle aslında bir çok sistemin alt yapısını kullanabiliyorlar. Yani çok zor ve karmaşık bir sistem değil. Tüm web girişimcilerinin aklına en azından bir kere gelmiş bir sistem. Sadece birileri elini biraz daha çabuk tutmuş.

Spock.com’u Kimler Kurmuş?

Jay Bhatti ve Jaideep Singh tarafından, 2006 yılında çalışmalarına başlanan spock.com, 2007 Ağustos’ta beta olarak yayına başlamış ve halen “Beta” sıfatıyla yayına devam ediyor.

Jay, bir sistem mühendisi ve Pazarlama alanında MBA yaparak işin “bussines” tarafını da öğrenmiş bir kişi. Daha önce Microsoft’da “Ürün Yöneticisi” olarak çalışmış. Bunun öncesinde de Andersen, Deloitte gibi firmalarda danışman ve denetçi görevlerinde bulunmuş.

Jaideep ise Spock.com’un CEO’su olarak görev yapıyor. Daha önce Clearstone Venture Partners’da risk sermayesi işine bulaşmış ve bu alanda önemli tecrübeler kazanmış. Arizona Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve MBA yapmış. Yani O da mühendis kökenli yöneticilerden. IBM‘de mühendislik eğitimini kullanma fırsatı bulmuş, ayrıca bu deneyimine ek olarak 1992-2000 yılları arasında pazarlama yöneticiliği yapmış.

Şu anda spock ekibi toplamda 36 kişi. Yeni kurulan bir ekip için oldukça kalabalık görünseler de global bir proje oldukları için bu sayı çok da fazla sayılmaz. Ekip üyelerinin kimler oldukları ve ekip hakkında bilgilere, spock.com’dan detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Spock.com Nasıl Kurulmuş?

Aslında hepimizi ilgilendiren ana nokta burası. Çünkü hepimizin aklında kendimize ait internet projemizi hayata geçirebilmek var.  Bu noktada spock.com da biz girişimci adayları için güzel bir örnek.

Spock.com, Jay ve Jaideep’in akıllarına ilk geldiğinde, bunun gibi bir projenin destek almadan olmayacağını gayet iyi biliyorlardı. Sonuçta her ikisi de yazılım işini biliyordu ancak global bir iş ortaya çıkaracaklarsa bunun için yapmaları gereken şey, destek alarak hayallerini gerçekleştirmekti.

Onları bu konuda belki en çok rahatlatan konu ise, Jaideep’in bir risk sermayesi şirketinde çalışıyor olmasıydı. Projelerini ilk olarak daha taslak aşamasındayken, Jaideep’in çalıştığı Clearstone Venture Partners’a sunduklarında, onlardan somut bir çalışma ile şirketin karşısına çıkmaları istendi. Fikir beğenilmişti, ancak firma yatırım yapacağı proje için somut adımlar atıldığını görmek istiyordu.

Çalışmalar hızlandırıldı ve Jaideep ve Jay, Clearstone yetkilileri ilebir görüşme daha yaptılar. Sonuçta ortaya çıkan iş her iki taraf için de umut vericiydi ve şirket, başlangıç sermayesi olarak $1 milyon’u gözden çıkarttı. İki taraf da birbirinden memnun olacak ki, proje için bu güne kadar şirketin yaptığı yatırım, $8 milyon’a ulaşmış. Elde ettiğimiz son rakam bu şekilde. Ne diyelim.. Darısı Başımıza…

Spock.com Nasıl Tutar?

Aslında bu sorunun cevaplanması için sanırım biraz geç kaldık. Zira spock.com tuttu bile! Bugün bir çok teknoloji dergisi, spock.com’u izlenmeye değer en iyi 25 hatta 10 yeni girişim (start up) arasında gösteriyor.

Spock’un alexa sıralaması 5.558. Henüz 1.yılını yeni dolduran bir sistem için çok iyi değil mi? Özellikle 2008 başında müthiş yükselmiş olan sistem, 2.çeyrekte müthiş büyümesinde duraklasa da, 3. Çeyrek itibariyle yeniden yükselişe geçmiş görünüyor. ABD, Hindistan, Kanada, Almanya ve İran, spock’a en çok ziyaretçi yönlendiren ülkeler olarak görünüyor. Özellikle Hintlilerin sisteme ilgisi azımsanacak gibi değil! Bilişim sektörünün oldukça gelişmiş olduğu ülkede, alexa sıralamasında ilk 1000’e girmeyi başarmışlar bile. Türkiye’de ise sistemin çok tutulduğunu henüz söyleyemeyeceğiz.

Spock neden tutar’a gelince. Bizce niş’leşmiş sistemler her geçen gün daha fazla değer kazanıyor. Arama motorları için de geçerli bir durum bu. Arama motoruna bir kişiyi aramak için girmek büyük bir kolaylık olacaktır. Ayrıca günümüzde entegrasyonun önemini düşündüğümüzde, aradığımız kişinin videolarını, fotoğraflarını dinlediklerini tek bir arama sonucunda bulabilmek oldukça başarılı bir düşünce.

Spock.com Neden Tutmaz?

Aslında bunun cevabı için de geç kaldık biraz. Yine de bu sistem hakkında kaygılarımız yok değil tabi ki. Mesela insanların Google alışkanlığını bu sistem ne ölçüde kırabilecektir? Yani elimiz klavyeye gittiğinde ilk tuşladığımız kelime olan “google”‘ın yerine “spock” kullanmak kaç kullanıcının aklına gelir? Google’ın yaptığı gibi, kullanıcıları “kendisini kullanmaya zorlayacak” bir sistemi yaratabilecekler mi? Ayrıca sadece reklam gelirine dayalı bir yapıyla ne kadar gidebilecekler? Google’ın veya başka bir arama motorunun kendilerini gelip satın almasını sağlayacak bir çıkış stratejisi belirlediler mi? Bu sorularımıza cevap arıyoruz ey spock.com yetkilileri!!!

Weboha Der ki…

Bu spock, bizce oldukça başarılı bir yerde, doğru bir zamanlama ile konumlandırdı kendisini. Kuşkularımız her proje için olduğu gibi, Spock.com için de var ancak bunlar cevapları olmayan büyüklükte sorular ve sorunlar değil. Spock.com, bir çok değerlendirmede olduğu gibi, bizce de çok kısa sürede önemli bir yere gelecek, başarılı bir proje. Kesinlikle izlenmeli…


2 Yorum

  1. Standart bir windows live search aramasından pek bi fark göremedim. Daha arama sonuçları görüntülenmeden sayfanın reklamlarla dolması da beni geri iten önemli bir detaydı.

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun