0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Neden Web Girişim?

Bir şeyler başarma arzusu ve devamında ihtiyaçları karşılama gereği insanın girişimlerde bulunması için ortamı hazırlar. Bu girişimler birçok şekilde olabilirken genel anlamda girişimcilik kendi işini kurma, dolayısı ile istediği doğrultuda yönetebileceği ve hayallerini hayata geçirebileceği bir organizasyon olarak ele alınır… Peki bu girişimler internet üzerinde yapıldığında ne tür eksileri ve artıları var?

  1. Hitap edilen kitle;
    Reel dünyada bir mağaza, cafe vb. Bir işletme kurulduğunda müşteri potansiyeli ancak iş yerinin önünden geçen kişiler kadardır. İş yeri ne kadar işlek bir yerde ise o kadar çok kişiye hitap edilebilir. Eğer B2B bir işyeri var ise de potansiyel ancak çevredeki ve telefon rehberindeki kişiler kadardır. Ama bir web girişiminde hitap edilen kitle tamamen girişime bağlı olarak artar. Satılan ürün ya da verilen hizmet kimlerin ihtiyacını gideriyor ise hedef kitle o kadar büyüktür ve her koşulda telefon rehberinden kat kat daha büyüktür…
  2. Başlangıç Sermayesi;
    Genelde “sıfır maliyet” olarak bilinen web girişimleri aslında fazlasıyla maliyetlidir. Eğer bir girişim yapılıyorsa tabii ki harcama yapılacaktır, ama web girişimlerindeki en büyük fark bu yatırımı sürece yaymasıdır… Özellikle ofisin ya da mağazanın hazırlanması ve en az 6 aylık kiranın baştan hazır tutulması gibi masraflar bir web girişiminde bulunmaz. Başlangıç sermayesi; host, domain, yazılım ve arayüzden ibarettir. Bu üretimi yapıp işler bir düzen kurmak için gerekenlerdir… Tabii ki pazarlama harcamaları olacaktır ama bunları sürece yaymak, başlangıç sermayesini düşüren etmenlerdir…
  3. Rekabet;
    Web Girişimlerinin bir diğer artı yönü ise rekabette tutunabilmeyi ve kolay ilerlemeyi sağlamasıdır. Herkesin farklı tutum, davranış ve ihtiyaçları olduğunu düşünürsek, yeni web girişimlerinin -her türlü ihtiyaca “genel” olarak cevap veren- büyük rakiplerden sıyrılarak belirli, kısıtlı ve bağımlı kullanıcılara/müşterilere sahip olabilme şansı çok yüksektir…
  4. Motivasyon;
    Bir girişim için gerekli başlıca etmenin motivasyon olduğu apaçık bir gerçektir. Internet üzerinde neredeyse her şeyin ölçülebilir olması girişimin motivasyonunu koruması adına çok önemli bir faktördür (Dışarıdan gelen linkler, hakkında çıkan yazılar, site ziyaretçileri, arama motorlarındaki alakasız sonuçlar vb.)…

Genel anlamda artıları böyle sıralayabilsek de eksiler de çok ciddi bir yer kaplar, çünkü reel girişim gibi düşünüldüğünde çok büyük hatalar yapılabildiğine birçok kez şahit olduk… Peki bu eksiler neler?

  1. Tanıtım;
    Yukarıda artı özellik olarak belirttiğimiz hitap edilen kitle büyüklüğü aynı zamanda eksi bir özellik halini de alabiliyor. İnternete yeni adım atmış birçok kişi “siteyi kurdum, her şey tamam, milyonlar da nette zaten bunların %5’i gelse yırttık” gibi bir yaklaşımla girişimde bulunuyor. Ama şu var ki ofis/mağaza nerede olursa olsun önünden geçen birileri var, diğer tarafta bir web sitesinin kendini tanıtmaması halinde ise ziyaretçinin gelmesi ancak bir hayal olabilir.
  2. Rekabet;
    Rekabet reel girişimlere göre çok farklıdır, çünkü müşteriler oldukça üşengeç ve ürkektir… Özellikle üyelik bazlı girişimlerde bu üzerinde durulması gereken bir konudur ve kesinlikle sıradan rekabet mantığı izlenmemelidir… Örneğin; aradığı kitabı hepsiburada’da bulan bir müşteri, üyeliği orada olduğu için daha ucuza alabilecek olsa bile Kitapyurdu’nu tercih etmez, çünkü yeniden bir üyelik işlemi gerekecektir, oranın müşteriye yaklaşımını bilmemektedir ve yeni bir sistemi öğrenmek üşengeç ve ürkek kullanıcı vazgeçmeye yeter bir mazerettir…
  3. Konumlandırma;
    Her ne kadar bütün girişimler için çok önemli olsa da, bir web projesini hayata geçirmek konumlandırmaya çok daha fazla önem ister… Çünkü sitenin getirdiği yeniliğin her şekilde altı çizilmeli, diğerlerinden ayrılmalı ve siteye girdiği anda ziyaretçi bunu fark etmelidir… Diğer türlü, bir netlog kullanıcısı istanbul.net’e girdiğinde hiç bir şekilde yeni bir üyelik, yeni bir profil oluşturma çabasına girmezdi…
  4. Reklam;
    “Siteyi, Altyapıyı kurduk ziyaretçi gelir artık” gibi bir yaklaşımın yanında; “Bütçeyi ayırdık, süper bir tanıtım yapacağız, artık geridönüş almamak içten değil” gibi bir mantık da çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Reklam ne kadar önemli bir faktör olsa da yeni müşteri kazanma anlamında destekleyici reklam da bahsedilenin ve fazlasının verildiği bir altyapı, devamında müşterileri konuşturacak bir evangelism oluşturulması da şarttır. Bu yayıcı kitle ne kadar küçük olursa olsun binlerce dolarlık reklamlardan daha değerli oldukları unutulmamalıdır…
  5. Ciddiye Alınma;
    Girişimin niteliğine göre değişiklik gösterse de kullanıcıların birçoğu örnek görmek ister. Girişimin gidereceği ihtiyaç ne kadar net belirtilmiş olsa da buna nasıl hizmet edeceği ve bundan önce nasıl hizmet ettiği kullanıcıya net olarak gösterilmeli ve bunun için “üye yorumları” veya “vâkâ analizleri” sunulmalıdır. Ziyaretçiye (potansiyel üye) yukardan inme sözler yerine, diğer kullanıcıların yorumlarını ve onların ne kazandığını göstermek ciddiye alınma konusunda ziyaretçiyi heveslendirecektir.

Web girişimleri reel girişimlere nazaran birçok imkânı içinde barındırırken, internet kullanıcılarının katlanarak artması, pazarı büyüterek ilerlemeyi kolaylaştırıyor. Fakat genel anlamda interneti hayatının içine almadıktan sonra web girişiminde bulunmak birçok girişimci için felaket olabiliyor. Bu sebeple öncelikle yapılması gereken şey, online hayata entegre olmak ve devamında fikrin internette uygulanabilirliğini irdelemek olacaktır…


Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun