0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Topluluk yöneticisi nasıl olmalı?

ACDsee’nin bugünlere gelmesindeki baş aktörlerden Connie Bensen’e topluluk yönetimi ile ilgili sorular yönelttik.

-Selam Connie, bize biraz kendinden bahseder misin? Bir topluluk yöneticisi ortalama bir günü nasıl geçirir?

Liderlik vasıflarına sahip hırslı ve azimli birisiyimdir. Güne kişisel maillerimi ve sosyal ağlarımı kontrol ederek başlarım. Net olarak belirtmek gerekirse; topluluk yöneticileri (community managers), kendi markamı (my own name), ve firmamı.

Daha sonra günün geri kalanının nasıl geçireceğimi gösterecek olan iş maillerime göz atarım. Eğer gün içinde randevularım varsa, gelen talepleri karşılamakla başlarım. Telefon görüşmelerini öğle sıralarında yapmaya çalışırım. İşlerin büyük çoğunluğunu ise sabahtan bitirmiş olurum.

Haftanın 7 günü boyunca genellikle sabah 8’den akşam 9’a kadar çalışırım, . Tüm hafta kendi işlerim üzerinde, profesyonel işlerim ve blogum üzerinde çalışırım.

– ACDSee konusunda fazlasıyla deneyim kazandınız. ACDSee ile nasıl çalışmaya başladınız? Topluluğunuzu genişletmek için neler yaptınız?

Evangelist olarak başladım. Aralarında dijital fotoğraflar çekmekten hoşlanan bayanların da bulunduğu müşterilerle çalışmaktan gerçekten keyif aldım.

Kız kardeşim ve ben bir topluluk kurduk. Blogumuz, forumlarımız ve özel dersler ile kaynaklar oluşturuyorduk. Affiliate olmamız sebebiyle tüm satışlar üzerinden %15 indirim sağladık. Fark ettik ki insanlar mükemmel seviyede müşteri hizmeti ve desteği almaktan son derece memnundular. Ve sonrasında da çok sadık birer takipçi haline geldiler.

– Bir marka oluştururken online toplulukların önemi nedir? Firmalar markalarını yaratırken neden kendi topluluklarını kurmak zorundadırlar?

Blogunuz, kişisel bir markanız ya da firmanız varsa bir marka yaratmak şarttır. (çok önemlidir!). Yoksa insanlar sizi ya da ürünlerinizi tanımayacaklardır. Yine de firmaların kendi topluluklarını mutlaka oluşturmaları gerektiğini düşünmüyorum. Eğer insanlar başka bir yerde hallerinden memnunlarsa, oraya ulaşarak onları destekleyebilirsiniz. Bir topluluk kurmak strateji gerektirir ve bu insanların sandığı kadar kolay ya da ucuz değildir.

– Offline markaların online topluluklarıyla, web sitelerinin online toplulukları arasındaki farklar nelerdir? Onları nasıl tanımlarsınız?

Eğer bir markanın offline ve online topluluğunu kast ediyorsanız, offline topluluk geleneksel yüz yüze etkileşim aracılığıyla iletişim kurmaya devam eder. Online topluluk ise üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklarla doludur. Sadece bir platform kurmak online topluluğu oluşturmaz. Firmaların, bunun teknolojiden daha fazlası olduğunu fark etmeleri gerekmektedir. Bana göre topluluğun tanımı aynı ilgi alanına sahip bir grup insanın fikir paylaşımında bulundukları ortamdır.

– Topluluk yöneticilerine ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz? Başarıya ulaşabilmeleri için nasıl bir yol izlemeleri gerekir?

Bir topluluk yöneticisinin sabırlı olması ve mükemmel bir iletişimci olması gerekir. İnsan ilişkileri konusunda uzmanlaşmış olması önemlidir. Aynı zamanda hayat boyu öğrenmeye açık olmalıdır. Online dünya sürekli değişime uğramaktadır, bu nedenle yeni trendleri takip edebilmek çok önemli. Buna ek olarak ulaştığınız kitleyi büyütebilmek için mevcut durumunuzu ölçümleyebilmeniz gerekiyor.

– Topluluk yönetiminin en zor tarafları nelerdir?

Bazen saatler uzar da uzar. Bazen de karşılaşılan sorunlar hep aynıymış gibi gözükür. Bazen firmanın diğer departmanlarıyla çalışmak zorlaşır. Özellikle de eğer bu firma dinlemeye açık değilse işler daha da zorlaşabilir.

Topluluk yöneticileri online topluluklarla ilgili bir kavramı etkili bir şekilde yaymak için ağızdan ağıza pazarlamayı nasıl kullanabilirler?

Pek çok yol var. En etkili yol temsilcilerinizin kimler olduğunu belirlemektir (markanızı tanıtan ve topluluğunuzda en aktif olan kişiler). Bu kişilerin işe dahil olmasını sağlayın. Bunu yaptığınızda etkinliğinizi katlayarak arttırabilirsiniz.

– Bir topluluk yöneticisinin o topluluğun kurallarını ve üyelerin tavırlarını denetlemesi gerekir. Sizce yöneticilerin psikolog tarafı olmalı mı?

Bu işin doğasında sosyolojik bir altyapı olduğu kesin. Bence topluluk yöneticilerinin insan ruhuna empatiyle yaklaşmaları önem taşıyor. İnsanların temel ihtiyaçlarını anlıyor olmak onların davranış biçimlerini açıklamak konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda karşılaşılan sorunlarla başa çıkarken yol gösterici olabilir.

– Bildiğiniz gibi, insanlar hobi olarak forumlar kuruyorlar ve bu forumlardan bazıları çok hızlı bir şekilde büyüyor. Ancak forum sahipleri genellikle deneyimsiz kişiler olduklarından sahip oldukları potansiyelin farkına varmıyorlar. Bu kişilerin hobi olarak ilgilendikleri bu forumları iş modeline dönüştürmeleri için onlara verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Tavsiyem topluluklarını büyütmek ve geliştirmek için faydalanabilecekleri iş fikirleri hakkında bilgi edinmeleridir ve aynı zamanda kurdukları topluluğa dahil olmaları da çok önemlidir.

– Web girişimlerine topluluklarını oluştururken dikkate almaları için ne gibi önerileriniz olabilir?

İyi birer topluluk yöneticisi edinin :) Eğer odak noktası online ise bir an önce marka ve topluluk oluşturmak konusuna odaklanmalıdırlar. Bir topluluk yöneticisi pazarlama, halkla ilişkiler, ürün geliştirme vb. pek çok konuyla birden ilgilenebilir. Çevremde pek çok genç yöneticinin bunların hepsiyle birden ilgilenmeye çalıştığını görüyorum, ancak bu konularda yardım almaları gerektiğini düşünüyorum.

– Son olarak, kendi web girişiminizi geliştirmeyi planlıyor musunuz?

Aslında tam bir web girişimi olarak görmüyorum, daha çok reel bir iş diyebiliriz. Kız kardeşim ve ben çok başarılı olan bir internet sitesi kurmuştuk. Bir sonraki teşebbüsüm ise “topluluk yöneticisi kursu” olmuştu. İnsanların bu konuda eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu aynı zamanda insanların eğitici bulduğunu düşündüğüm blogumda yer verdiğim bilgilerle de uyumlu. Bu nedenle şu anda içinde bulunduğum süreç genel olarak online kitlenin eğitimine yönelik olarak bilgiler içeren, blog ve forumlar içeren bir platform oluşturmak. Bu daha çok bir web sitesi gibi olacaktır.

To read interview in English click here; Connie Bensen Interview


1 Yorum

Trackbacks/Pingbacks

  1. Internete verilerle yaklaşınca... | Web Girişim - [...] fotoğrafı paylaşan üyenin motivasyonları bile farklı. ACDsee’den Connie Bensen ile de topluluk yönetimi üzerine yaptığımız röportajı [...]

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun