0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Web’de Kartvizitle Değil, Referansla Çalışıyoruz

Not 1: Bu makale Nick La tarafından Web Designer Wall sitesinde SEO Guide for Designers başlığıyla yayınlayıp, Türkçe’ye Volkan Görgülü tarafından çevrilmiştir. Bu çevirinin bir kısmı daha önce SiberKültürde de yayınlanmıştır.

Not 2: SEO kısaltmasının açılımı Search Engine Optimization’dır, bu terimin türkçe karşılığı ise Arama Motoru İyileştirmesi’dir.

Yaptığım bir ankete göre, 10 web tasarımcısından biri, bir web tasarımcısı için SEO’yu bilmenin gerekli olmadığını düşünüyor ve beni şaşırtan asıl sonuç ise, ankete katılan web tasarımcılarından %24’ünün SEO hakkında hiçbir bilgisinin olmaması!

Eğer sizde SEO’nun ne olduğunu bilmeyen bu %24 lük dilimin içinde iseniz ya da SEO’nun size ne gibi getirileri olacağını bilmiyorsanız, bu makaleyi mutlaka okumalısınız. Bu makale, web sitelerinin ya da bloglarının arama motorları tarafından, daha kolayca bulunması hakkında bilgi edinmek isteyen tasarımcılar için bir SEO rehberidir.

Öncelikle, sizlere web tasarımcılarının ve geliştiricilerinin çok sık yaptıkları hataları açıklayacağım. Sonrada sizlere sitenizi, arama motorları için iyileştirmenizi sağlayacak temel tavsiyelerde bulunacağım.

SEO neden Önemli?

  • SEO sadece e-ticaret siteleri için değildir. Bir web tasarımcısı ya da önyüz geliştiricisi olarak, site içi SEO sorumluluğunun çoğu size aittir.
  • Eğer siteniz arama motoru dostu değil ise, farkında bile olmadığınız büyük bir trafiği kaybediyor olabilirsiniz. Unutmayın! Adresinizin “www.sitenizinismi.com” yazılması ve geri bağlantılar (Diğer web sitelerinden, sizin web sitenize yapılan bağlantılar) ile web sitenize ulaşılabilmesi dışında, insanların sizin web sitenizi bulabilmesini sağlayan tek yol arama motorlarıdır.
  • Web sitenizin yüksek bir link popülerliği puanı (page rank) almasının bir çok getirisi var. Günlük, ortalama, ziyaretçi trafiği 14.000 kişi olan bir siteyi ele alalım. Bu trafiğin %40 – %45’i arama motorlarından gelmekte (günlük ortalama 6000+ gönderim). Düşünsenize, arama motoru gönderimleri olmasa, her gün binlerce ziyaretçi ve potansiyel müşteri kaybı olacaktı.
  • SEO ayrıca size değer katan bir bilgidir. Web tasarımcısı ya da geliştiricisi olarak SEO yeteneklerinizi müşterilerinize artı bir hizmet olarak satabilirsiniz.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Öncelikle, bot kullanan arama motorlarının nasıl çalıştığına bakalım (Google ve Yahoo bu kategoriye giriyor). Her arama motorunun kendine ait, web örümceği ya da web botu denilen, otomatik çalışma özelliğine sahip bir yazılımı var. Bu web örümceğinin ana görevi, web siteleri arasında dolaşarak, içeriği okumak, toplamak, ve bağlantıları (hem iç hem de dış olmak üzere) takip etmektir. Web örümceği daha sonra topladığı bilgileri, ait olduğu arama motorunun, indeks adı verilen, veritabanına döker.

Kullanıcılar arama motorunun, arama kutusuna bir sorgu girdiklerinde, arama motorunun görevi girilen sorgu ile indeksindeki verileri karşılaştırıp, kullanıcıya en uygun sonuçları döndürmektir.

Bir arama motorunun ne kadar doğru çalıştığının göstergesi, bir arama yaptığınızda, sorunuzu ne kadar doğru cevapladığıdır. Bu da arama motorları algoritması dediğimiz sistemin “bu sayfa uygun mu değil mi?” demesini etkileyen bir çok faktöre bağlıdır. Bu faktörlerde (evet bazı faktörler diğerlerinden daha önemli) sayfanızın aldığı dereceler, ne kadar fazla ise sayfanızın arama motoru sonuç sayfalarında gösterilme ihtimali o kadar çoktur.

Arama Motoru İyileştirmecisi olarak işiniz nedir?

Her arama motorunun sayfaların link popülerliğini ölçmek için kullandığı, kendine ait bir algoritması vardır. Bu algoritmaya etki eden genel faktörleri anlamak, arama sonuçlarınızdaki yerinize etki edebilir ve SEO uzmanları da bu iş için kiralanırlar. Bir SEO’nun görevinin iki boyutu vardır: Site-İçi ve Site-Dışı

Site-İçi SEO: Kendi sitenizde yapabileceğiniz işlerdir. Örnek olarak: HTML kodlaması, hedef anahtar kelimeler, iç bağlantılar, web sitesi yapısı, vs.

Site-Dışı SEO: Kontrolünüzün daha az olduğu siteniz dışında gelişen işlerdir: Ne kadar çok geri bağlantı aldığınız ve insanların web sitenize nasıl bağlantı verdikleri gibi.

Bu makale tasarımcılar ve geliştiriciler için hazırlanmış bir rehberdir. Daha çok Site-İçi SEO üzerine yazılmıştır. Bir sır vermem gerekirse, eğer işinizi doğru yapar ve güzel bir web sitesi tasarlarsanız ve/veya faydalı içerik üretirseniz; Parmağınızı bile oynatmadan Site Dışı geri izlemeler alırsınız ve sosyal mecralarda sık kullanılanlara eklenirsiniz.

SEO’lara; “yap” ve “yapma”lar

İzin verin size ne yapmanız gerektiğini, ne yapmamanız gerektiğini söyleyerek açıklayayım.

Ziyaretçilerinizi yok saymayın
Ziyaretçileriniz için önemli olan konularda yazılar yazın. Hangi konuların onlar için önemli olduğunu benim yaptığım gibi bir anket düzenleyerek, ilgili forumlardaki başlıkları veya haber guruplarını izleyerek, müşterilerinizden gelen e-postalardaki ortak noktaları gözlemleyerek ya da anahtar kelime taraması yaparak bulabilirsiniz. Ücretsiz Google Anahtar Kelime Aracı ya da SEO Kitaplarının Anahtar Kelime Aracı gibi bir çok ücretsiz anahtar kelime araçları var. Size tüm zamanınızı anahtar kelimeleri araştırarak geçirin demiyorum ama arada bir bir tarama yapmak size ziyaretçilerinizin nelere ilgi duyduklarını gösterebilir.

Anahtar kelime yoğunluğu
Okuyucularınız için bir başlığınız olduğunda, arama motorlarına onu bulması için yardım edin. Anahtar Kelime yoğunluğu, bir anahtar kelimenin toplam kelime sayısına oranla kaç defa kullanıldığının oranıdır. Anahtar kelimeleriniz şu önemli alanlarda bulunmasına özen gösterin;

  • Başlık etiketinde
  • Sayfa URL inizde (Güzel URL)
  • Ana başlıkta (H1 ya da H2 etiketinde)
  • Yazının giriş paragrafında
  • Yazının gövdesinde ise en az 3 defa (Sadece yazmış olmak için yazılmadığı sürece, bu rakam yazının uzunluğuna göre artabilir ya da azalabilir)

Bir çok kişi %2 lik bir anahtar kelime yoğunluğunu tercih ediyorlar (örneğin anahtar kelimeyi her 100 kelimede 2 defa kullanmak). Fakat diyelim ki anahtar kelime tümceniz “Web Tasarımcıları ve Geliştiricileri için SEO”, bunu kulağa yapay gelene kadar kaç defa tekrarlayabilirsiniz ki? Arama motorları için değil, okuyucularınız için yazın. Zaten bu makaledeki tavsiyeleri uygularsanız, doğal olarak hem okuyucularınız için hem de arama motorları için yazıyor olursunuz.

Dikkat: Sayfalarınızı aynı anahtar kelimeler ile doldurmayın çünkü bunun için arama motorları tarafından aşırı anahtar kelime kullanımından cezalandırılabilirsiniz.

İlgili Konuları Görmezden Gelmeyin
Bu makalede, “anahtar kelime araştırması”, “arama motoru örümcekleri” ve “başlık etiketi kullanımı” gibi konulardan bahsetmek anlamlı olur, fakat yüksek trafik alan “cep telefonu planları” gibi bir terimden bahsetsem… içeriğimiz ile alakasız olur değil mi? Bu nedenle ziyaretçileriniz için anlamlı olacak anahtar kelimeler ya da başlıklar kullanın, arama motorları uygunluğu kontrol etmek için anahtar kelime ilişkilerininde dikkate almaktadırlar.

  • Arabalar ve Tekerlekler (evet)
  • Web Tasarımı ve Uçan Maymunlar (hayır…aslında bazen evet)


İç bağlantılar yapmaktan korkmayın
Arama motorlarının sitenizdeki her sayfayı bulmasını istemiyor musunuz? O zaman arama motorlarına bu konuda yardım edin. Site haritası gibi bir sayfada sitenizdeki tüm bağlantıları listeleyin.

Kırık bağlantıları göz ardı etmeyin
Sık sık sitenizdeki kırık bağlantıları bulmak için arama yapmalısınız ve bulduklarınızı onarmalısınız. Eğer bir bölümü ya da sayfayı sitenizden çıkardı iseniz, bu bölüm ve sayfaları örümceklerin gezmesini ve indekslemesini engellemek için robot.txt dosyanızı kullanabilirsiniz. Eğer bir sayfanızı ya da tüm web sitenizi başka bir adrese taşıdı iseniz yeni adrese yönlendirmek için 301. Htaccess i kullanabilirsiniz.

Alan adınız konusunda tutarsız olmayın
Başında www (http://www.siteadi.com) olan bir adres ile başında www (http://siteadi.com) olmayan bir adres, arama motorları için 2 farklı adres demektir. Alan adı ve URL yapınızı değiştirmemelisiniz. Eğer sitenizi başında www olmadan duyurmuşsanız, sitenizin başına www koymadan devam edin.

Semantik kodlamadan korkmayın
Semantik ve standartlara uygun kod yazmak web sitenizin (kod açısından) daha derli toplu olmasını sağladığı gibi, arama motorlarınızın sayfanızı daha iyi okumasını da sağlar.

Arama Sonucu Pozisyonu

Sitenizi arama motoru iyileştirme teknikleri kullanarak kodlamak ve kurmak, arama motorlarının sitenize daha sağlıklı bir şekilde erişmesini sağlar, ancak şunu bilmelisiniz ki bunları yapmak, arama sonuçları sayfalarında (ASS) en üstte çıkacağınızı garanti etmez. Arama sonuçlarınızdaki yerinizi belirleyen bir çok faktör var ama temel olarak şunları bilmenizde yarar var:

Link Popülerliği Puanı
Bazı profesyonel SEO lar Google’ın sayfa derecelendirmesini önemsiyorlar bazılar ise önemsemiyorlar. Benim tecrübemden yola çıkacak olursak, yüksek bir sayfa derecenizin olmasının hiç bir zararı yok. Sayfa derecesi Google ın sayfanızın ne kadar önemli olduğunu düşündüğünü gösteren bir ölçüm. Sayfa derecenizi yükseltmek için, az önce belirttiğim ipuçlarını kullanabilirsiniz ve kaliteli geri izleme bağlantıları verebilirsiniz. Sayfa derecelendirme sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek isterseniz, Smashing Magazine‘in çok iyi bir makalesi var.

Güzellikten Önce Alan Adı Yaşı
Arama motoru algoritmasında alan adı yaşının da bir faktör olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Eski alan adlarının bir tarihi var, ve onların içeriği geçen hafta açılan bir sitenin içeriğinden daha kayda değer olarak görülüyor. Eski alan adları bazen daha üst sıralara çıkabiliyor.

Sabırlı Olun
Herşeyi doğru yaptınız ama hala kullandığınız anahtar kelimeler sorgulandığında siz çıkmıyorsunuz. Neden? Çünkü herşey zaman alıyor. Arama motorlarının sitenizi indekslemesi ve derecelendirmesi zaman alıyor (özellikle yeni bir alan adınız var ise). Bu nedenlerden dolayı sabırlı olmalısınız.

Diğer bir neden: Belki de hedeflediğiniz anahtar kelimeler arasında büyük bir rekabet var. Anahtar kelimelerinizi değiştirmeye çalışın ve farklı sonuçlar alacaksınız. Milyonlarca web sitesi ile yarıştığınızı unutmayın.


2 Yorum

  1. Böyle bir yazıya ihtiyaç vardı, yayınlandığınız için teşekkür ederiz.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Editörden - Web Girişim - [...] girişimlerinin çekirdeğini oluşturan; kişisel marka, kişisel markayı oluşturan bloglar, bu blogların popüleritesinin arttırılmasına, böylelikle de yeni gelir modelleri ve…

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun