0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Internet Sitesi Ansiklopedisi: Sitelerhakkinda.com

Girişim açısından Sitelerhakkinda.com:

– Sitelerhakkinda.com ile başlangıç amacınız neydi? ve çıkış noktanız neresi?

Biz aile şirketi olarak nitelendirebilecek küçük bir yazılım şirketiyiz. Küçük bir şirket, bazı olumsuzluklara sahip. Küçük bir şirket, aynı zamanda bazı olumlu özelliklere de sahip. Çabuk kararlar alıp, hızlı şekilde hareket edebiliyoruz. Sitelerhakkinda.com yine böyle çabuk ve hızlı olduğumuz bir zamanda ortaya çıktı. Amacımız Türkiye’de kullanılan milyon küsur web sitesi hakkında bir ansiklopedi oluşturmak. Web sitesi ansiklopedisi yapmak.

– Ekip, künye kimler?

Ark Yazılım Ltd. Şti. şu anda home-office olarak çalışan, çalışan sayısı dönem dönem dışarıdan çalışan arkadaşlarımızla 5 kişiye kadar ulaşabilen,  sık sık “acaba Teknokent’lerden birine taşınsak veya artık kendi ofisimize geçsek mi, yok canım henüz idare ediyoruz” şeklinde düşünceler geçiren bir web yazılım şirketi. Ekibin çekirdek kadrosu iki kardeşten oluşuyor. İlk zamanlarda dışarıya işler yapsak da uzun müddettir dışarıya iş yapmıyoruz. En son dışarıya yaptığımız iş www.blogcu.com‘un Nokta AŞ’ye satılmadan hemen önceki alt yapı ve tasarım sürecinde Beril Teknoloji’yle birlikte çalışmaktı. Anlayacağınız üzere bayağı zaman geçti. :) Bunlar dışında www.ankara.edu.tr, www.ilef.net, www.petarkadas.com ve www.gaxxi.com vs. gibi birçok iş yaptık, bunlardan Petarkadaş ve Gaxxi’nin halen sahibiyiz.

– En çok zorlanacağınızı düşündüğünüz konu ne oldu?

En zorlayıcı herhangi bir web sitesi ilk kez eklenirken içinde hangi bilgileri ihtiva edeceğiydi. Sitelerhakkinda.com Web Sitesi Ansiklopedisi, tıpkı Wikipedia Ansiklopedisi gibi herkes tarafından özgür biçimde düzenlenebilir ve bilgi paylaşımı yapılabilen bir oluşum. Ancak bu kadar yeni oluşum bir şeyleri paylaşmak isteyen bu nadide ve değerli kişileri nereden bulacak?

Bu soru tam “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?” sorusu. Türkiye’de böyle bir web sitesi ansiklopedisinin olması web siteleri sahipleri için, web siteleri hakkında bağımsız istatistiklere sahip olmak isteyen reklam ajanları için, kaliteli siteleri bulmak isteyen son kullanıcılar için de bir nimet. Ancak bu nimeti oluşturmak yine üstteki bu saydığımız taraflara düşüyor. Bunu yapıp yapmayacaklarıysa dananın kuyruğunun kopacağı yer.

Bizim tahminimiz eğer ilk başta bir çıkar ilişkisi kuramazsak kimselerin bir şeyler paylaşmayacağı yönündeydi. Bundan dolayı da bir web sitesi ilk kez oluşurken bile bazı bilgiler derledik, hazır bir taslak haline getirdik. Örneğin, web sitesinin trafiğini ve büyüklüğünü ölçmek için Google Pagerank, Yahoo, Alexa sıralamasını harmanladık. Web sitesinin hangi teknolojilerle yayın yaptığını anlamak için sunucu teknolojisini, yayın yaptığı ip aralığını, web sitesinin hızını ve sayfa boyutunu hesapladık. Bu bilgiler dahi tek başına Sitelerhakkinda.com’un belli bir kullanıcının ayağının alışmasını sağlayacak.

– Yatırım maliyeti ne düzeyde?

Yatırım maliyeti bizim bilgi birikimimiz, zamanımız ve aldığımız risk. Bunun dışında Sitelerhakkinda.com’un kendine ait bir sunucuda yayın yapması gerekiyor, bunun da aylık maliyetinden söz edebiliriz. Şu andaki durumdaysa, sunucularımızdan birisinde konuk olarak idare ediyor. Yeri gelmişken sunucularımızın isimlerini Farscape adlı olağanüstü bilimkurgu bir dizideki karakterlerden seçiyoruz. Sitelerhakkinda.com şu anda Moya isimli sunucumuzda çalışıyor.

– Sitenin gelir modeli ne şekilde?

İlk amacımız Sitelerhakkinda.com web sitesi ansiklopedisinde 1 milyon web sitesinin wikisini oluşturmak. Bu sitelerin %99’unun Türkçe dilini kullanmasını istiyoruz. Bu rakama ulaştığımız takdirde kendimize işte şimdi web sitesi ansiklopedisiyiz diyebileceğiz. Bunu diyebildiğimiz zaman da hatırı sayılır bir veritabanına ve ziyaretçi trafiğine sahip olacağız.

Müşteri açısından Sitelerhakkinda.com:

– Sitelerhakkinda.com ile kullanıcı ne kazanacak?

Son kullanıcı web siteleri hakkında fikirlerini söyleyebileceği, bilgilerini paylaşabileceği, şikâyetlerini iletebileceği bir ortam kazanacak. Tarafsız ve oynanamayan istatistiklere göre örneğin sinema konusunda en popüler web sitelerine ulaşabilecek.

Web sitesi sahipleri kendi web sitesini tanıtmak için yeni bir ortam kazanacak, örneğin Petarkadas.com’un tanıtımının yapıldığı şu sayfaya göz atın: www.Sitelerhakkinda.com/petarkadas.com

Reklamverenler, ajanslar içinse web siteleri hakkında bilgi sahibi olup, sadece tek bir kaynağın verisi yerine birçok kaynağın verisine toplu halde bakacakları bir web sitesi ansiklopedisi olarak hizmet edecek.

– Kullanışlılığı ne düzeyde?

Tak çalıştır şeklinde çalışıyoruz, arama kutusuna web sitesinin adresini yazıyorsunuz, Sitelerhakkinda.com geri kalanını kendisi oluşturuyor.

Pazarlama açısından Sitelerhakkinda.com:

– Rekabette öne çıkaracak unsurlar?

İlk olmak çok önemli. Başka birileri de bunu yapabilir, Türkiye’de çok iyi yazılımcılar var. Biz de iyiyiz, ama sonuç itibariyle taklit edilebiliriz. Ancak bu aşamadan sonra taklitçi konumda olacaklar. Sitelerhakkinda.com henüz ortada pazarın bile olup olmadığı belli olmayan bir alanda ilk olarak yola çıktı.

– Türkiye’de veya dünyada rakip siteler mevcut mu? Varsa hangileri?

Hem var hem yok. Rakip olarak düşünülebilecek siteler istatistikî bilgiler vermeyip sadece paylaşım konusuna odaklanmışlar. Crunchbase, Aboutus.org gibi siteler sayılabilir.

– Hedef pazarlarınız nereler? Türkiye haricinde dünyaya açılmak gibi bir hedefiniz var mı?

İkimiz de Anadolu Lisesi’ni tamamen Almanca okumak gibi talihli bir talihsizliğe nail olduğumuz için Almanya her zaman ihtimal dahilinde. Almanya’da gelirler mütevazı ziyaretçili siteler için dahi Türkiye’ye göre çok yüksekler.

Altyapı Açısından Sitelerhakkinda.com:

– Hangi teknolojileri kullandınız?

Biz uzun yıllar önce “Microsoft, ASP ve IIS” ile başlayıp Ankara Üniversitesi’nin “onlar bizim sunucuda çalışmıyor” demesiyle birlikte Php tarafına geçtik. Gayet de mutlu ve gururluyuz. Hatta şöyle de bir şey oldu, Sitelerhakkinda.com’da bir web sitesinin hangi sunucu ile çalıştığını yazıyoruz. Bunu yazdığımız alanda eğer ip numarası da 15 rakamdan oluşursa sığmama gibi bir durum oldu. Orada uzunca bir müddet “Microsoft IIS Server” yazmak yerine “Bill’s IIS” yazdı. :) Özetler durum budur.

– Süreçle siteye eklemeyi düşündüğünüz diğer modüller nelerdir?

Üyelik modülü olabilir. Yine çeşitli listeler yapabiliriz. Çok temel biçimde en iyi sinema siteleri, en iyi haber siteleri listeleri şeklinde. Bazı bilgileri de açacağız, örneğin en çok tercih edilen sunucular neymiş, devlet kurumlarında durum neymiş, hangi web siteleri nerelerden yayın yapıyorlarmış vs.

– Son olarak projeniz ile ilgili okuyucularımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

“Biraz karışık cevaplar için kusura bakmasınlar, zamanlarını ayırdıkları için teşekkür ederim” derim. :)

– Türkiye’deki web girişimcilerine söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Her şey güzel olacak.


2 Yorum

  1. Projeye bayıldım. gelitirilirse Türkiye’nin en önemli sitelerinden birisi olacaktır

  2. Sitenin adresi değişti arkadaşlar, yazardan rica ettim, sanırım değiştircektir. Yeni adres http://www.sitelerhakkinda.com

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun