0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Facebook Nasılım Uygulaması

Facebook’ta uygulamaların dönemi ne kadar yavaş yavaş sönse de, bir çok Facebook kullanıcısının zevkle eklediği Nasılım Uygulaması’nın geliştiricisi Levent Şahin ile girişimini konuştuk…

Merhaba Levent Bey, öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Ne zamandır sektördesiniz ve ne tür projelere imza attınız, atıyorsunuz?

2002 yılında Anadolu Üniversitesinde BÖTE lisans programını bitirdikten sonra Eskişehir’de bir ilköğretim okulunda bilgisayar öğretmeni olarak göreve başladım. O arada Anadolu Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği programında yüksek lisansımı tamamlayıp yine Anadolu Üniversitesinde BÖTE bölümünde doktoraya başladım. Bu süreç içinde 5 yıl sürdürdüğüm öğretmenlik görevimi bırakıp araştırma görevlisi olarak Anadolu Üniversitesi’ne geçtim. Yani aslında web veya yazılım geliştirme sektöründe olduğum pek söylenemez ama ben yine de fırsat buldukça hobi olarak küçük çaplı projeler yapmaya çalışıyorum. Bu anlamda Facebook’a Nasılım, Get Rates (Nasılım’ın İngilizce versiyonu) Exisozluk ve Harbi uygulamalarını geliştirdim. Ayrıca kullanatmail.com ve tempymail.com adreslerinde bir yıl kadar hizmette tuttuğum (birkaç ay kadar önce kaldırdım) geçici mail hizmetlerini, Helikopter adlı bir platform oyununu ve mmorpg tarzındaki birkaç oyun için yazdığım bot progarmlarını tamamladığım projeler arasına koyabilirim. Son üç aydır da fırsat buldukça Kapitalizm adlı Facebook tabanlı bir ticari strateji oyunu geliştiriyorum. Şimdiye kadar yaptığım en büyük proje bu olacak sanırım.

Facebook Nasılım Uygulamasından kısaca bahseder misiniz?

Nasılım için basitçe, kullanıcıların diğer kullanıcıların profil fotoğraflarındaki görünümleri hakkındaki düşüncelerini iyiden kötüye doğru sıralanmış beş ayrı seçenekten birini seçerek belirtmelerini sağlayan bir uygulama diyebiliriz. Ayrıca kullanıcılar görece tutarlı değerlendirmeler yaptıklarında kredi kazanıyor ve bu kredilerle bahis oynayabiliyor, sanal olarak profil alış verişi yapabiliyor, toplistleri gezebiliyor veya arkadaşlarına hediye gönderebiliyorlar.

Nasılım Uygulaması‘nın çıkıs noktası neydi, ne amaçla başladınız projeye?

Facebook’un uygulama geliştirme platformunu tanımak/öğrenmek için bir projeye başlamak istiyordum. Çünkü bu tarz şeyleri öğrenmenin en iyi yolunun bir proje üzerinde çalışmak olduğunu düşünüyorum. İşte Nasılım da o an ne yapabileceğimi düşünürken aklıma gelen projedir. Hem Facebook platformunu bir çok boyutuyla kullanmayı gerektirecek olması hem de Facebook kullanıcı kitlesi tarafından tutulabilecek gibi görünmesi Nasılım projesine başlamama sebep oldu.

Başlangıçta en çok zorlanacağınızı düşündüğünüz konu ne oldu?

İyi dökümanlar bulmak konusunda zorlanacağımı düşünüyordum. Çünkü o zamanlar Facebook benim için yeni bir platformdu ve bu platformu anlatan iyi hazırlanmış dokümanlar Facebook’un kendisinde bile yoktu.

Ne kadarlık bir yatırımda bulundunuz? Şu an bu yatırımı karşılıyor mu?

Nasılımı geliştirmek ve yayınlamak için harcadığım tek şeyin zaman olduğunu söyleyebilirim. Ancak uygulama yayılıp günlük kullanıcı sayısı yüz binlere ulaşınca üzerinde tuttuğum ücretsiz sunucu yeterli olmamaya başladı ve adanmış bir sunucu kiralamamı gerektirdi. Ancak reklam gelirleriyle bu sunucunun masraflarını rahatlıkla karşılayabiliyorum.

Uygulamanın ana gelir kaynağı nedir?

Uygulamanın ana gelir kaynağı pek çok web projesinde olduğu gibi tıklama başına ödeme yapan reklam bannerları. Aslında bir ara “süper kullanıcılık” diye özel bir mod satışına başlayarak bu modeli değiştirmeye çalışmıştım. Bu modu satın alanlar diğerlerine göre daha sık görünmek, daha çok günlük değerlendirme limitine sahip olmak ve daha çok kredi kazanmak gibi ayrıcalıklara sahip oluyordu. Ancak yüze yakın satıştan sonra satışları iyice seyrelince kaldırdım.

Peki neden başlı başına bir proje yapmak yerine Facebook üzerinde bir uygulama geliştirmeyi seçtiniz?

Facebook gibi platformları geleceğin web teknolojilerine götüren önemli adımlar olarak görüyorum ve bu adımları yakından takip etmek istiyorum. Ayrıca bence Facebook, kullanıcı potansiyeli ve sunduğu araçlarla geliştiriciler için önemli fırsatlar sağlıyor.

Nasılım Uygulaması ile kullanıcılar ne kazanıyor?

Kullanıcıların büyük bir kısmının günde birkaç dakika iyi vakit geçirmekten başka bir şey kazandıklarını sanmıyorum.

Kullanışlılığı ne düzeyde?

Son baktığımda toplam kullanıcı sayısı 2.2 milyondu. Günlük kullanıcı sayısı ise ortalama 80 bin. Bu kişiler Ajax çevrimlerini saymazsak günde 400 binden fazla sayfa gösterimi sağlıyor.

Örnek olarak aldığınız ve başarılı bulduğunuz Facebook uygulamaları hangileri?

Texas HoldEm Poker’i başarılı buluyorum. Çünkü Facebook kullanıcı kitlesi düşünüldüğünde iyi bir fikir olarak duruyor. Ayrıca teknik anlamında çok iyi uygulanmış. Bir sosyal ağ üzerinde olmasının sağladığı olanakları da oldukça iyi kullanıyor.

Rakip uygulamalar ne durumda, onların ne tür artıları var? Nasılım Uygulaması’nı rekabette öne çıkaran unsurlar neler?

Nasılım’a benzediğini düşündüğüm Türkçe bir uygulama çıkmadı karşıma şimdiye kadar. Bu anlamda bir rekabet söz konusu değil sanırım. Ancak tabii ki aynı kullanıcı kitlesini paylaşıyor oluşlarıyla her Facebook uygulaması diğerlerinin rakibidir. Bu anlamda baktığım zaman elinde tuttuğu kullanıcı sayısı ve konusu açısından tuttuğu yer ve kazandığı güven bence Nasılım’ın diğer uygulamalara karşı en önemli avantajı. Belki çok abartıyorum ama sanki hafif bir markalaşma söz konusu oldu.

Süreçle siteye eklemeyi düşündüğünüz diğer modüller nelerdir?

Nasılım’a yeni bir modül eklemeyi düşünmüyorum artık.  Yapmak istediğim başka projelerim var. Ancak bir ara oturup kodlarını ve veritabanını daha optimize hale getirmek için uğraşacağım.

Peki genel anlamda Facebook uygulamalarının en önemli avantajı ve dezavantajları neler?

Milyonlarca kullanıcıya ve onlarla ilgili kaynaklara çok yakın olmaları Faebook uygulamalarının en önemli avantajı bence. Başka bir platforma bağlı olmaları ise en büyük dezavantajları.

Projeniz ile ilgili altını çizmek istediğiniz bir konu var mı?

Facebook’da tutulan bir uygulamanın kullanıcı sayısının katlanarak artması söz konusu. Bu da uygulama geliştiricisinin kendisini çok kısa sürede yüzbinlerce kullanıcıyla baş başa bulması anlamına gelebiliyor. İşte o noktada kodu optimize edip hızlandırmak, daha iyi bir sunucuya taşımak v.s için geçen her dakika binlerce kullanıcı kaybetmek anlamına gelebilir. Ayrıca mail kutusunun “bu uygulama çalışmıyor” veya “sayfama giremiyorum” gibi maillerle dolması da sinir bozucu olabiliyor 😉 Uygulamayı yayınlamadan önce artabilecek ihtiyaçlara hazırlık olarak bir b planını hazırda tutmak en iyisi gibi.

Son olarak Facebook uygulamalası geliştirmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

İyi bir fikrin teknik yeterlik ve ekonomik olanaklardan çok daha önemli olduğunu akıllarında tutsunlar.


1 Yorum

  1. Kerem

    güzel bir röportaj olmuş ellerinize sağlık.

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun