0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Bir saatte adayın hayatını öğrenmek…

Maalesef o kadar kolay değil. Bir saatlik bir mülakatta karşınızdaki kişinin size anlattıklarını öğrenebilirsiniz, ya anlatmadıkları?

Adayın deneyimiyle orantılı olarak 15 dakika ile 1 saat arası mülakatlar yapılabilir. Mülakatın, her iki taraf için de başarılı geçmesinin tek koşulu, tarafların beklentilerini önceden doğru analiz etmesinden geçer.

Mülakata görüşmeci olarak girmeden önce;

1.    Şirkete ait misyon ve vizyonun,

2.    Proje ve projeden beklentilerin,

3.    Görev tanımının net bir şekilde çıkarılması,

4.    Bu görevi yapabilecek kişinin teknik bilgi ve becerilerinin saptanması,

5.    Yine aynı kişinin, çalışacağı ekip ve yöneticisi ile uyumlu olabilmesi için kişisel özelliklerinin tanımlanması gerekiyor.

Şimdi doğru soruları hazırlama zamanı geldi. Ne öğrenmek istiyorsunuz aday hakkında? Ne bildiği, ne yapabildiği, ne yapamayacağı mı? Bence sizi en çok ilgilendiren konu, sizin o adayla ne kadar verimli çalışabileceğiniz. Çok bilgili olabilir ama yönetemeyeceğiniz bir adayı işe almak her iki taraf için de vakit kaybıdır. Hoş sohbet bir adayla mutlaka iyi ileteşim kurabilirsiniz, peki iş yaptırabilir misiniz? Sonuca gidebilir misiniz? Sizin ya da ekibinizin eksik parçasını kapatabilir mi?

Mülakatlar genellikle adayların sorguya çekildiği görüşmeler sanılsa da, aksine her iki tarafın da karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunduğu görüşmelerdir. Yetkinlik bazlı mülakat tekniği dediğimiz teknik 1950’lerde Amerikan Polis Teşkilatı tarafından geliştirilmiş bir sorgu tekniğinden yola çıkarak İK alanına uyarlanmış.

İçinde bulunduğumuz dönemde ise artan şirket sayısı karşısında adaylar da güvenebilecekleri şirketlerde çalışmak istiyorlar. Ve maalesef okuduğunuz pek çok İK kitabı yalnızca adayları nasıl sorgulayacağınızı anlatıyor. Peki bilgi aktarmazsanız ne  olur? Yalnızca turnoverınızı yükselir ve kalıcı bir ekip kuramaz, gidenin yerine yenisini aramanın ötesine geçemezsiniz.

Youth Republic’in hazırladığı, youtube’da pek çok kişi tarafından izlenen iş ilanı prodüksiyonu yalnızca başvuru patlaması yaratmakla kalmadı, şirketin viral pazarlamasına da katkıda bulundu. Üstelik adaylar büyük bir sempatiyle başvuruda bulundular. Müşterilerime, görüşme sonrasında adaylarına kendilerini ve pozisyonu tanıtan e-mail göndermelerini öneriyorum. Bu öneriye uyan firmalarda, havada kalan sorular olmadığı için anlaşmalar daha sağlıklı yapılıyor. Ayrıca, olumsuz cevap alan adaylar da firma hakkında negatif düşüncelere kapılmıyorlar. Unutmamalısınız ki; bugün görüştüğünüz aday yarın müşteriniz ya da iş ortağınız olabilir…

Özetle, adayın firmanıza neden güvenebileceğini ve güveni sonucunda kazancının ne olacağını düşünün. Aynı şekilde, siz adaya hangi şartlarda güvenebileceğinizi ve güvenirseniz kazancınızın ne olacağını düşünün. Böylece, kalıplaşmış mülakat sorularından sıyrılıp, kendinize has sorularınızı üretebilirsiniz.

Kalıplaşmış mülakat sorularına, ezberlenmiş cevaplar alacağınızı lütfen unutmayın. Örneğin, çözmekte sorun yaşadığınız bir konuyu senaryo olarak anlatıp, adayın çözüm önerilerini dinleyerek case bazlı mülakat gerçekletirebilirsiniz. Ve bu size özgü olur…

Bir saatte adayın hayatını öğrenemezsiniz ama güven noktalarını keşfedebilir, ikinci bir görüşmeyle çapraz sorgulama yapabilirsiniz.

Fazla uzatıp vaktinizi çalmak istemiyorum. Bu yüzden; bir sonraki yazım aynı konunun devamı ve biraz daha örneklendirilmişi olacak.


3 Yorum

  1. Leyla Yaman

    bütün görüşmelerimde hep aynı soruyu sorup duruyorum ama hiç bir İKcı bana kendisi hakkında adam akıllı bilgi vermiyor. Bu sorun nasıl aşılır bilmiyorum ama IKcıların da düzgün bir eğitime ihtiyaç duyduğu kesin

  2. Leyla Hanim Merhaba,

    Bu konu biraz da sirketlerin IK politikalariyla ilgili. Sirketler zaafiyetleriyle ilgili bilgileri paylasmak istemiyorlar, bu sekilde zayif goruneceklerini dusunuyorlar. Pozisyon hakkinda detayli aktarim yapmak istemiyorlar, adaylari korkutup kacirmak istemiyorlar. Bunlar dogru mu? Hayir degil… Ama maalesef gercek.

    Bununla basa cikmanin en iyi yolu, dogru sorulari yoneltmenizdir. Mulakat sonunda (basinda degil ya da mulakat oncesi telefon gorusmesinde, mulakat sonunda) ogrenmek istedikleriniz oldugunu belirterek sorulariniza gecebilirsiniz.

    Pozisyon olumlu sonuclanirsa, kac kisilik bir ekiple calisacaginiz, proje gizli degilse proje hakkinda bilgiler, gizli ise kullanilacak teknolojiler, varsa proje yonetim metodolojisi, calisma gunleri, saatleri gibi bilgileri istemeniz halinde mutlaka yanitini alabilirsiniz diye dusunuyorum.

Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun