0212 227 27 83 Reklam Danışma Hattı

Ücretsiz Google Reklam Verme Kılavuzu! Hemen İndir!

Internet Reklam Kampanyaları ölçümlenirken…

Internetin diğer mecralardan en çok farklılık gösteren özelliğinin ölçülebilir olması olduğundan her zaman bahsedilir. Peki bu ölçümler nelerde kullanılır? Nasıl reklam kampanyaları daha verimli hale getirilir? Neleri ölçümlemek gereklidir?

Bu yazıda kısaca listeleyerek bunlardan bahsedip devamında detaylarını ayrı ayrı paylaşmaya çalışacağım…

Her kampanya gibi önce reklam kampanyasından ne hedeflendiği belirlenmeli;

1. Üye kazanımı

2. Ürün satışı

3. Data kazanımı (newsletter abonesi olması, anket doldurması vb.)

4. Yeni kampanyanızdan haberdar olması(bir dosyayı indirmesi, bir sayfayı görüntülemesi)

5. Ürününüz ile ilgili bir yorum paylaşması vb. bir çok farklı hedef(lead) olabilir

Bu hedeflere ilerlerken neleri ölçümleyebileceğimizi sıralarsak;

1. Yayıncıların performansı

Her yayıncı, kampanya veya hedefinize göre farklı davranabilir ve diğer yayıncılara göre iyi ya da kötü performansı detaylı incelendiğinde, onlarla çalışma şeklini ve kazanımları optimize etmek çok da zor olmaz

2. Bannerların performansı

Her kampanyada bir çok çeşit banner kullanılabildiği ve her birinde farklı mesajlar verilebildiği için bannerların performansı incelenebilir, devamında satınalma metoduna göre bannerların revize edilmesi ile reklam bütçesi çok daha makul ölçülere çekilebilir.

3. Reklam tip ve ölçülerinin performansı

Banner ölçüleri, etkileşimli, imaj bannerlar veya metin reklamlar gibi birçok alternatif bulunuyor ve bunların hangisinin en verimli hedef dönüşümü sağladığını analiz etmek devam eden kampanyalar için oldukça önemli

4. Landing Page(Varış sayfası) performansı

Genelde reklam satınalması yapıldıktan sonra neredeyse hiç düşünülmeyen bir kısım olmasına rağmen ciddi bütçeler ayırıp sitenize çektiğiniz tıklamaları nasıl istediğiniz yere yönlendireceğiniz ve sitenize nasıl “buyur edeceğinizi” asıl ayarladığınız sayfa Landing Page. Bu sayfanın performansını optimize ederek, asıl hedeflediniz için tıklamayı dönüştürür. Bu yüzden tüm kampanyanın en önemli kırılım noktalarından birisidir.

5. Site içi dönüşüm performansı (Conversion funnel)

Daha çok site içi analizlere dayansa da Landing Page ile üyeye, ürün satışına vb. farklı hedeflere dönüştürmek istenilen gelen tıklamanın sitede nasıl ilerlediğini ve hedefe nasıl daha fazla kişiyi ulaştırılabileceği analizi ile ziyaretçinin müşteriye dönüşümü optimize edilebilir.

Performansı ölçümleyebileceğiniz başlıca metrikler ise şu şekilde;

1. CTR (Click Through Rate) (Tıklama oranı)

CTR nedir? Gelen tıklamanın yapılan gösterime oranı şekilde hesaplanır.

Ziyaretçilere ilk atlatmak gereken adım kreatife tıklanması ve bunun bannerın gösterimine oranı en önemli metriklerin başını çekiyor.

2. Conversion Rate(Dönüşüm Oranı)

Conversion Rate nedir? Ulaşılan hedef dönüşüm sayısının gelen tıklamaya oranıdır.

CTR’dan çok daha önemli olan bu metrik gelen tıklamanın verimli olup olmadığını apaçık görüp ona göre ilerleyebilmeyi sağlar.

3. Average Conversion Cost(Ortalama Dönüşüm Maliyeti)

Gösterim bazlı(CPM), Click bazlı(CPC) veya sabit satınalma yapılmış olsa da asıl maliyet buradaki dönüşüm maliyetidir.

Yukarıdaki listelerdeki gibi kabaca özetleyebileceğimiz başlıkların her bir uzun bahis konuları. Bunlarla ilgili de bir seri yazmayı düşünüyorum. Peki yeni bir konuya geçmeden sizce başarılı bir kampanyalar oluşturmak için farklı neler ölçümlenebilir ya da ölçümlenmeli?


Yorumunla değer kat...


Google Adwords Sertifikalı İş Ortağı Facebook Reklamları Google Analytics Sertifikalı İş Ortağı

Dijital Pazarlamanın Sırları!


Haftalık e-bültenimize ücretsiz üye olun, tüm internet reklamcılığı, online pazarlama içerikleri ile birlikte, yeni dijital pazarlama ürünleri her hafta e-postanıza gelsin! Ayrıca Google Reklam Kılavuzu E-Kitabını da ücretsiz indirin!

E-Bültene Abone Olun